Werkvelden

Binnen de maatschappelijke gezondheidszorg kan je als verpleegkundige vele kanten op. De MGZ is een meer maatschappelijke kant van het verplegen. Je kan als MGZ-verpleegkundige in de volgende werkvelden terecht komen.

  1. Wijkverpleging: hier kom je als verpleegkundige bij de patiënten thuis je werkt vooral zelfstandig en je komt veel afwisseling tegen. Je hebt als wijkverpleegkundige een belangrijke taak in preventie, diagnostiek en soms zorg op afstand.
  2. GGD: de GGD is een instelling voor preventieve gezondheid. Je kunt gespecialiseerd zijn in algemene gezondheidszorg, jeugdzorg of ambulancedienst. Ook kan je je bezighouden met het geven van voorlichtingen zoals soa’s, besmettelijke ziekten en vaccinaties.
  3. Praktijkverpleegkundige: hier werk je nauw samen met de huisarts. Je kan verschillende taken overnemen van de arts, je hebt je eigen spreekuur als praktijkverpleegkundige ben je meestal gespecialiseerd in diabetes, astma, copd, hoge bloeddruk of stoppen met roken. Ook mag je als praktijkverpleegkundige lichamelijke onderzoeken doen.
  4. Consultatiebureau: hier ben je bezig met kinderen van 0-4 jaar je houdt de gezondheid van de kinderen in de gaten, als je eventuele problemen ziet bij de gezondheid van de kinderen communiceer je vooral met de ouders van het kind. Je geeft advies en voorlichting over onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van het kind.